Korte beschrijving

Quote uit mijn e-book 'Oplossingsgericht mentorschap':

'De wortels van het oplossingsgericht denken liggen in Milwaukee VS, 1978. Daar werkten Steve de Shazer en Kim Insoo Berg nauw samen totdat Steve overleed in 2005. Ze zijn ‘mentoren’ geweest voor zovelen die werkten als therapeut, counselor, maatschappelijk werker, leraar etc.

Hun revolutionaire ideeën verspreidden zich over de gehele wereld richting hulpverlening maar ook richting onderwijs, coaching en management (grote en kleine bedrijven en organisaties). De oplossingsgerichte aanpak vindt in iedere situatie waar een verlangen om te veranderen aanwezig is vruchtbare grond.

Het lijkt zo overduidelijk; iedereen is toch oplossingsgericht? En toch, je zult verbaasd staan! Gericht zijn op het probleem is iets wat in ongeveer ieder ‘helpend gesprek’ naar boven komt drijven en waar soms ongemerkt veel tijd aan besteed wordt. Gelukkig hebben we sinds eind vorige eeuw een aantal duidelijke richtlijnen vanuit ‘The Solution Focused Brief Therapy’ om onze gerichtheid te sturen.

De essentie van het oplossingsgericht werken is:

• Praten over kracht en mogelijkheden, niet over mislukkingen en tekortkomingen.

  • Herkennen van de unieke mogelijkheden en de specifiek gewenste toekomst ontdekken.

  • Uitpluizen wat eerder behulpzaam is geweest waardoor deze toekomst te bereiken is.

  • Respectvolle communicatie waarin iedereen expert is met betrekking tot alle aspecten van zijn /haar leven. Ook degene die hulp en begeleiding vragen zijn experts.'