De basis van 'Verbindend Communiceren werkt!' ligt in de oplossingsgerichte benadering. Deze benadering is ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer eind vorige eeuw in de Verenigde Staten als therapievorm bij het Brief Therapy Family Center in Milwaukee. In tegenstelling tot de gebruikelijke ‘probleemgerichte’ therapievormen werkten zij met hun cliënten ‘oplossingsgericht’.

Het oplossingsgerichte werken met de visie "niet de therapeut maar de cliënt is de expert" wordt momenteel toegepast in zeer uiteenlopende sectoren. Te denken valt aan: het bedrijfsleven, de zorg, research, justitie en het onderwijs. Meer specifiek: over de hele wereld werken managers, schoolleiders, leerkrachten, onderzoekers, (kinder) coaches, mentoren, verplegenden, politieagenten en artsen vanuit de oplossingsgerichte aanpak. Ook bij het goed functioneren als team en organisatie inclusief intervisie en supervisie is de oplossingsgerichte aanpak zeer succesvol gebleken. Het is een 'evidence based' methode. Lees dit ene onderzoek of kies uit meerdere onderzoeken.

De opbouw van "Verbindend Communiceren Werkt!!' is te herkennen aan het acroniem 'HELP!' welke in de methode 'Beschrijving trainingen KOC - jeugd) gebruikt wordt.  Alles staat in het teken van 'positieve energie opwekken' waardoor de leerling/student zich sterker voelt en stappen kan zetten richting positieve verandering. De stappen kunnen worden gemaakt door anders te voelen, denken en doen.

De mentor richt zich volledig op het referentiekader, de context van de mentee waardoor de uiteindelijke "oplossingen" precies passend is. Door deze benadering wordt weerstand en stilzwijgen bij de mentee voorkomen alsmede frustratie en irritatie bij (een van) beide. De oplossingsgerichte benadering zoals bedoeld door de grondleggers is een respectvolle, toekomstgerichte benadering en is een succesvolle aanpak gebleken die snel en blijvend effect sorteert.  

Programma "Verbindend communiceren werkt!"

In mijn e-book lees je hoe ik vanuit de achterliggende oplossingsgerichte gedachte schrijf over mentorschap in diverse situaties zoals in het zakenleven, in de kunstwereld, in het schoolleven en in het privé leven. "Oplossingsgericht Mentorschap 5 Stappen om het beste uit je mentee en jezelf te halen"  

Maak een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l of bel: 06 - 16 424 060