Leerkrachten

In het kader van passend onderwijs ...

De training Kracht Opbouwend Communiceren – Jeugd is uitstekend geschikt voor jou als leerkracht. Het feit dat Passend Onderwijs geboden moet worden in een groep met zeer verschillende individuen maakt dat je je sterk wilt voelen in je communicatie. Wanneer je alle kinderen kunt bereiken met je verbale en non-verbale communicatie, weten alle kinderen zich ‘gezien’.

De training biedt naast theorie en oefeningen voor de volwassenen richting de kinderen, ook een inkijk hoe kinderen anderen kunnen benaderen en stimuleren. Kracht Opbouwend Communiceren gaat om hetgeen je zelf actief doet als leerkracht en daarnaast gaat het om je houding waardoor je de waarde van ieder kind, ieder mens ziet. Je kijkt naar de bijzondere waarden van de kinderen in de klas. Je wijst ze op hun eigen krachten en hun eigen hulpbronnen waardoor ze zich sterk voelen. Kinderen met een goede mate van zelfwaardering zijn bereid anderen te helpen. Zij kunnen de waarde van andere kinderen zien en zorgen zodoende voor een goede sfeer in de klas.

De beste kans om goed te kunnen leren, volgens Luc Stevens, heb je als je welbevinden hoog scoort. Het welbevinden in een groep kan nauw gerelateerd worden aan: CAR. CAR staat voor Competentie, Autonomie en Relatie.

Zowel het kind als de leerkracht heeft het nodig om te ervaren dat ze competent zijn in wat ze moeten leren (het lukt!), ze willen ervaren dat ze soms zelf keuzes mogen maken en de relatie met elkaar (kind en leerkracht(en) en kinderen onderling) moet doorgaans ervaren worden als oké of prima.

Kracht Opbouwend Communiceren in de klas betekent:

1.    1.  dat de leerkracht bij het kind én bij zichzelf aanwijzingen kan vinden om zich competent te weten mbt schoolse zaken en mbt ‘duidelijk maken wat je wilt overbrengen; wat is de boodschap?’ .  

2.     2. dat de leerkracht autonoom kan zijn in de communicatie naar het kind/de kinderen. De leerkracht heeft geleerd om ‘nauw aansluitend en opbouwend’ te reageren. Sommige situaties vragen om ferm optreden met een komische draai op het eind # en andere situaties vragen om bijna negeren en verwijzen naar de hulpbronnen van het kind ##

3.     3. dat de relatie tussen de leerkracht en de kinderen uitstekend is omdat de leerkracht het kind goed kent (familie – bezigheden na schooltijd – woonsituatie enz.) en vanuit die informatie het kind benaderd om hem/haar ‘vooruit te helpen’ bij de cognitieve vakken en bij alle andere ‘onderwerpen’.

 

# Het kind voelt zich niet vernederd doordat er iets grappigs achteraan komt nadat de leerkracht duidelijk heeft laten weten dat ‘het anders moet’ = kracht opbouwend.

# # Het kind hoort de leerkracht zachtjes iets zeggen waardoor het gelijk weet en voelt “dat is waar ik aan ga denken nu. Ik ga doen wat er gebeuren moet.” = kracht opbouwend

 

De creatieve invulling van de Kracht Opbouwende Communicatie kan in de meeste gevallen als opdracht in een groep worden gegeven. Het gaat om het inzetten van diverse creatieve vormen om aansluiting te vinden bij de kinderen. Niet alle kinderen houden van tekenen, drama of muziek. De opdrachten hebben als doel elkaar “sterk” te maken. Ervaren, benoemen, horen, voelen en zien kunnen extra versterkend werken wanneer we als leerkracht de zelfverzekerdheid van kinderen willen laten groeien. Ook hier is sprake van “CAR”. De non-verbale Kracht Opbouwende Communicatie komt expliciet aan bod bij dit onderdeel van de training. 

Het overzicht  Algemene informatie KOC-J 2019-2020  geeft je informatie over dagindeling, werkvormen en de kosten (die je zelf flink kunt beïnvloeden!).

Kijk op mijn agenda voor data 

Goedgekeurd door Registerleraar in 2016. Helaas door een fout bij de overname naar het 'nieuwe' lerarenregister staat deze training opeens NIET meer vermeld :-( Mijn voornemen is om in 2020 alle gegevens weer opnieuw aan te leveren.

Activiteit: qdQQRgQFsP   RU: 28

 

Heb je nog vragen?

Bel me: 06 – 16 424 060  of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. me.

Ik hoor graag van je!